יוסף (יוסלה) דרור נולד במקסיקו בשנת 1924. בהיותו בן 6 החליטה אימו כי על המשפחה לעלות ארצה ובשנת 1930 המשפחה עלתה והתיישבה בבת-ים. בתקופת המאבק על עצמאותה של ישראל היה יוסלה חבר בפלוגות הימיות של הפלמ"ח והשתתף בהטבעת אניית הגירוש הבריטית "אושן ויגור". במהלך מלחמת העצמאות פיקד יוסלה על החוליה הימית שהטביעה בנמל בארי את האנייה האיטלקית "לינו", שהובילה נשק לסוריה . בתקופת פעילותו המחתרתית הוא נאסר ובילה תקופות ארוכות בבתי כלא בריטיים ואיטלקיים.

             
 

צוללות צרפתיות בנמל טולון, עליהן התאמנו הראשונים

 

נושאת המטוסים הישנה "בארן", שימשה כבסיס ובי"ס צוללות בצרפת

 
 

לאחר הקמת המדינה ובתום הקרבות שב יוסלה לקיבוצו מעגן-מיכאל. מספר שנים לאחר מכן הוא נקרא שוב אל הדגל והתבקש לשוב ולשרת בחיל הים הצעיר של מדינת ישראל. יוסלה נשלח לצרפת במטרה ללמוד שיטות לחימה נגד צוללות. במהלך סיור לימודים זה התאהב יוסלה בכלי ששיטות נגדו הוא נשלח ללמוד. הוא אימץ לעצמו את המשפט, אם אינך יכול להלחם בהם, הצטרף אליהם. יוסלה החל ללמוד את נושא הצוללות לעומקו ביודעו כי הצוללת הנה כלי הנשק של העתיד. כלי הנשק האידיאלי ל"דוד" (ישראל) מול גולית (מדינות ערב).

 
                               
 

לימודי צוללנות בצרפתית

 

משתעשעים עם המארחים מתחת לצוללת צרפתית

 
 

לא היה זה קל לשכנע את מפקדיו של חיל הים העני והצעיר בנחיצותן של צוללות יקרות. מפקדו של חיל הים באותה תקופה אמר ליוסלה כי רעיון הצוללות הינו פנטזיה חסרת סיכוי. אבל יוסלה היה ידוע בעקשנותו ובדבקותו ברעיון והוא לא ויתר. בתחילת 1957 קבוצה ראשונה של 28 איש התנדבה לשרת בצוללות העתידיות. ספרי הדרכה לצוללת בשפה הצרפתית תורגמו לעברית וזו היתה ההתחלה. לאחר 10 חודשי לימוד תאורטי, היתה הקבוצה מוכנה לשלב הבאה והאנשים נשלחו לקבל הדרכה מעשית, בבסיס הצוללות הצרפתי בטולון. כל אותה עת המשיך יוסלה בחיפושיו אחר צוללות לצי הישראלי. הוא לא פסח על שום אפשרות ובדק אפשרויות רכישה של צוללות משבדיה, נורבגיה, דנמרק, הולנד ואפילו גרמניה. לבסוף נמצא הפתרון. יוסלה שוכנע כי צוללות S בריטיות יתאימו לדרישות הישראליות. שמעון פרס, באותה תקופה המנהל הכללי של משרד הבטחון שוכנע על ידי יוסלה והמליץ בפני ממשלת ישראל לאשר את הרכישה.

 
                       
           

חלום שהתגשם
ב-16 לדצמבר 1959 מתקבלת אח"י תנין בטקס חגיגי בנמל חיפה, ומפקד חיל הים, האלוף שמואל טנקוס מצמיד את אות הצוללן מספר 001 לחזהו של יוסלה דרור, מפקדה של התנין ומפקד שייטת הצוללות הראשון.

           


עיתוני המדינה דיווחו בכותרות ראשיות ובהתרגשות על הגעתה של התנין

למידע ותמונות נוספות מתקופה זו אנו ממליצים על ביקור בדפים הבאים:

                 
       
         

Copyright © 2000 - All Rights Reserved

Design and Creation by Uri Dotan - Bochner

Dot@net